13:54
Андріївські вечорниці у ЗОШ№7

         Зима щедра на свята. Це і Катерини, й Андрія, і Миколая... 13-го грудня всі православні християни святкували День святого апостола Андрія. З усіх свят річного календарного циклу цей день є одним з найтаємничіших, найцікавіших, адже проводяться ритуали з калитою та інші ворожіння. За українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави.  Де панував неповторний дух жартів та веселих пісень, де ллється повноводною рікою мелодійна українська пісня, де парубки силою міряються, а дівчата, наче квіточки мліють від задоволення приготування вареничків та вишивання, так проходять зимовими вечорами веселі українські вечорниці.

Свято Андрія Первозванного  зустріли на базі ЗОШ №7 у 6-Б класі, класний керівник – Марія Миколаївна Короляк, неабияк - весело, театралізовано і смачно! З метою відтворення обряду були проведені українські вечорниці. Учні мали велике бажання відроджувати народні звичаї, робити добре і мудре. Виконуючи багато пісень, душі дітей були переповнені почуттям любові до рідного краю. Це було свято народної мудрості та свято української народної пісні, бо які ж вечорниці без неї – милої, веселої, дорогої нам з дитинства – української народної пісні. Веселі конкурси, чарівне ворожіння, запальні гуморески, смачна калита - все дарувало радість. Але особливо були до смаку гарячі варенички, пиріжки та калита, які для учнів класу приготували батьки та якими вони гостинно частували присутніх на заході. Загалом, учні старалися дотримуватися традицій народу українського, адже як відомо, звичаї  - це прикмети, за якими розпізнається народ не тільки в сучасному, а й в історичному минулому.

Усі присутні в залі одержали позитивну енергію для життя і праці, які скеровуватимуть на відродження духовності, загальної культури і моральності української нації. Без сумніву, казкове дійство вечорниць  запам`ятається усім надовго.

 

 

Переглядів: 404 | Додав: dubno-school7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
close